Toveren

“Nee, Mariët, deze man is echt gek!”

Is het gebruikelijke antwoord dat ik krijg van vrouwen die (nog) volop in een moeizame scheiding zitten. Als ik suggereer dat hun ex wellicht uit een of andere angst of pijn handelt.
Dikke kans dat hij over jou ongeveer hetzelfde denkt, mijmer ik er dan stilletjes achteraan.

Alsof er bij de vrouw / man waarvan je hebt gehouden, die je hebt gekozen als andere ouder van jouw kinderen, met de scheiding een knop is omgegaan. Op standje ‘gestoord’.

Het voelt lekker comfortabel om je ex tot boeman te bombarderen. Maar als je dapper genoeg bent om achter dat wangedrocht te gluren, zul je zien dat jouw eigen demonen zich er gniffelend achter schuilhouden. Want hij/zij is niet gek. Jullie máken elkaar gek. Letterlijk. Het is begonnen toen jullie elkaars gedrag gingen verwarren met elkaars identiteit: hij/zij doet idioot = hij/zij is idioot (geworden). En vervolgens zijn jullie je verwachtingspatronen op die (wederzijdse) overtuiging gaan baseren. En als jij jouw ex hebt gereduceerd tot ‘malloot’, dan zal diens gedrag dat keer op keer bevestigen. Omdat wij de wereld niet zien zoals die is, maar zoals wij zelf zijn, anders gezegd: zoals wij verwachten dat die is.

Jullie hebben ooit door een roze bril naar elkaar gekeken. Die hebben jullie ergens onderweg vervangen door een vuilzwarte. Die roze bril hoef je niet terug. Maar een heldere kan je helpen uit die negatieve dynamiek te krabbelen. Als je dat wilt. En jij kunt beginnen met het schoonpoetsen van jouw bril. Daar heb jij je ex gelukkig niet bij nodig. Die volgt dan namelijk vanzelf. Dat is de magie van conflicthantering.

Wil jij ook leren toveren?