Extravert of introvert: wat heeft jouw voorkeur?

Deze Insta-quote las ik een poosje terug: “People always tell introverts to be more talkative and leave their comfort zone, yet no one tells extraverts to shut up to make the zone more comfortable.” En recent werd op LinkedIn een artikel gedeeld van een Leidse studente, die haar frustraties uitte over – in haar beleving – “de tirannie van de extraverten”.

Hoe herkenbaar de frustraties van beide schrijvers ook mogen zijn, deze gaan eraan voorbij dat wat ‘extravert’ en ‘introvert’ genoemd wordt, niet meer zijn dan voorkeursstrategieën om om te gaan met situaties die we spannend vinden. Denk aan de zwaan die bij dreiging z’n vleugels opzet om groter te lijken (extravert) en het egeltje dat zich bij gevaar opkrult (introvert).

Wat ‘extravert’ en ‘introvert’ genoemd wordt, zijn voorkeursstrategieën om om te gaan met situaties die we spannend vinden.

Wie verzandt in ‘ik ben zus en jij bent zo’ en wij/zij-discussies, loopt de kans mis om de positieve kant van beide strategieën te zien en zelfs te leren inzetten. Wie loskomt van het oordeel dat de ene beter zou zijn dan de ander, kan gaan ervaren dat ze elk op hun tijd het meest effectief kunnen zijn.

Vergt overigens wel van zowel de extravert, als de introvert om (de triggers van) de eigen voorkeursstrategie nader te onderzoeken en zich een weg te banen uit de standaardreflexen. Daar zullen ze allebei nog een flinke dobber aan hebben.