Do people fuck you over…?

“People fuck you over and expect you to still take their feelings into consideration”

Deze quote die ik van Insta plukte, is gebaseerd op de overtuiging dat mensen hun handelen primair laten bepalen door de ander, en soms zelfs door de wens die ander iets aan te doen. Dat is een misverstand. Wij handelen primair vanuit een positieve intentie ten aanzien van onszelf – hoe verborgen die ook moge zijn.

Als ik lieg, doe ik dat niet om jou te verneuken, dan doe ik dat vooral om mezelf te beschermen. Idem als ik jou een mep geef. Sterker nog: dat ik jou daarmee beschadig, zorgt zelfs voor een intern conflict bij mij. Ik ben me er immers wel degelijk van bewust, dat ik jou kwets in een poging mezelf te beschermen. En dat vind ik heel ingewikkeld, want uiteindelijk wil ik hetzelfde wat we allemaal willen als sociale wezens: aardig gevonden worden.

Het is dus helemaal niet raar, dat ik alsnog hoop op jou empathie. Dat jij groots genoeg bent om te begrijpen dat ik het niet op jou voorzien had, maar dat ik gewoon bang ben. Voor van alles en nog wat – en misschien nog wel meer voor mezelf dan voor jou. En dat je me alsnog oké vindt… Want dat ben ik heus wel,… toch…?