Alles verandert. Altijd

Insta-quote: “I’m sorry I mistook all our laughs, long nights, sweet texts & inside jokes as you caring. I’ll think twice before wasting my time again.”

Herken jij deze? Ik wel – natuurlijk niet exact die woorden, maar wel het verwijt op zich. Als een relatie stukloopt, verwijt de afgewezen partij de ander vaak dat ‘als je nu zo doet, je nooit echt van me kunt hebben gehouden’ of iets van die strekking. Het is een poging om de pijn van het verlies dragelijker te maken, zoiets van: als het eigenlijk nooit echt goed is geweest, is het minder erg dat ik het kwijt ben. Kennelijk is dat voor veel mensen makkelijker om mee om te gaan, dan dat iets wèl mooi is geweest, maar dat er simpelweg dingen veranderd zijn.

Het is prima om verdrietig en boos op de ander te zijn, als een relatie stukloopt. Er is immers sprake van een rouwproces en boosheid helpt ons om de grenzen tussen onszelf en de ander (weer) helder te krijgen. Maar het verwijt dat de ander ‘dus wel nooit echt van je gehouden zal hebben’ is een in en in trieste ‘selffulfilling prophecy’ die meer kapot maakt, dan je lief is. Als je het vaak genoeg zegt, kun je de ander er uiteindelijk toe brengen jou ‘in godsnaam maar’ gelijk te geven – gewoon om er vanaf te zijn. “Zie je wel, ik wist het wel!” Kun jij dan triomfantelijk kirren. Het bewijs is immers daar: de ander heeft bekend. En ja, die is er misschien ook echt in gaan geloven…

Stop met helemaal zwart maken wat ook wit was. Leer accepteren dat alles verandert. Altijd.

Zelfs als de ander niet meebeweegt, creëer jij met jouw gedachten een negatieve ‘waarheid’. Niet alleen ontneem jij jezelf daarmee de fijne herinneringen aan de mooie stukjes van de voorbije relatie. Bovendien geef jij je zelfvertrouwen een beste dreun: je was kennelijk al die tijd toch niet zo de moeite waard? En ten slotte voed je jouw wantrouwen jegens je eigen intuïtie: je hebt je door je ex immers mooi voor de gek laten houden? Het gevolg is dat elke nieuwe liefde die zich voordoet, een onzichtbare muur aantreft, opgetrokken uit verloren vertrouwen. Een muur die alleen door jouzelf kan worden neergehaald…

De beste remedie? Niet aan beginnen. Stop met helemaal zwart maken wat ook wit was. Leer accepteren dat alles verandert. Altijd. En dat gevoelens daarop geen uitzondering zijn.

Wil jij grote veranderingen in jouw leven anders leren ervaren? Dan heb ik een fijne vakantietip voor jou! Samen met Manon Buwalda en Rob Roos, verzorg ik van 18 juli tot en met 15 augustus de Zomer van je Leven: een roadtrip door het landschap van jouw toekomst. We nodigen je van harte uit om met ons mee te gaan op deze digitale reis (met optionele live-dag op 21 augustus). Meer informatie volgt deze site en op mijn sociale media.